Crna Gora

Crna Gora (u prevodu crna planina) je prelijepa mala zemlja jugoistočne Evrope i Mediterana, smještena na Balkanu. Graniči se sa Hrvatskom, Bosnom i Hercegovinom, Srbijom i Albanijom, a od Italije je razdvojena Jadranskim morem. Glavni, a ujedno i najveći grad je Podgorica, dok Cetinje ima status prijestonice, a oni su ujedno i najvažniji centri kulture i umjetnosti u državi.

Crna Gora ima dobre uslove za razvoj svih vrsta turizma, pošto posjeduje lijepe plaže na jugu, planinski region na sjeveru, bogatu kulturnu baštinu i dobro očuvanu prirodnu sredinu, što je ubraja u jednu od 10 turističkih destinacija sa najvećim potencijalom za razvoj. 

Na teritoriji Crne Gore postoji pet nacionalnih parkova: Durmitor, Biogradska gora, Skadarsko jezero, Lovćen i Prokletije.

Crna Gora ima brojne značajne kulturne i istorijske spomenike, medju kojima se izdvaja Mauzolej Petra II Petrovića Njegoša na Lovćenu, manastir Ostrorg, katedralu Svetog Tripuna, crkvu Gospa od Škrpjrla, ali i izuzetno očuvane srednjevekovne delove primorskih gradova.

Sve to Crnu Goru svrstava u jednu od nezaobilaznih destinacija svakog turističkog sladokusca.

2001. godine uveden je euro kao zvanična valuta.

Fotografije preuzete sa www.budva.montenegro.travel